תמ"א 38 היא למעשה תכנית מתאר ארצית לחיזוק מבנים העומדים בפני סכנה של רעידת אדמה.
ממשלת ישראל היא זאת שהחליטה על התוכנית אשר אושרה בשנת 2005.
ההחלטה על התוכנית התקבלה לאחר ההבנה כי מרביתם של הבניינים הוותיקים והישנים (מלפני שנת 1980) נבנו כשהם אינם עומדים בתקנים המחמירים מפני רעידת אדמה אשר שעלולה לפקוד את מדינת ישראל בכל זמן ובכל רגע נתון.
העלות בגין חיזוק המבנה ושיפוצו אינה חלה על דיירי הבניין אלא על אותה חברה מבצעת.
תכנית תמ"א 38 כוללת מספר שלבים בדרך למימוש…
בשלב הראשוני מגיעים נציגים ממספר חברות אשר בוחנות את המבנה/בניין ואת האפשרויות האופציונאליות כגון: שיפוץ המבנה וחיזוקו, הגדלה והרחבה של הדירות בבניין, הוספת מעליות וחניות, הוספה של חדרי ממ"ד ועוד.
בסיום ההבחנה הדיירים נפגשים על נציגי החברה, מקבלים הסבר על התוכנית, מה יכלול התהליך וכיצד יתבצע, יפורטו להם הזכויות להן הם זכאים, אשר לבסוף מתגבש תכניית משותפת ומקובלת הן על הדירים והן על נציגי החברה.
בשלב הבא ולאחר שהדיירים בחרו את הקבלן ו/או היזם המבצע ולאחר שהתגבשה תכנית מפורטת מסודרת המאושרת ע"י הדיירים, מתחילים את שלב הבדיקות הכלליות, הן ההנדסיות , הן התכנוניות והן הכלכליות.
לאחר מכן וכצעד הבא על הדיירים למנות עו"ד אשר הוא זה שייצג אותם לאורך כל ביצוע התכנית ואף יוצג הסכם משפטי עליו יבואו החתומים הדיירים , הקבלן או היזם המבצע.
בשלב השלישי, שלב תכנון הפרויקט בו מעורבים אנשי מקצוע ויועצים, אשר יגבשו תכנית שתאושר על ידי דיירי הבניין אותה, תכנית שתקבל את אישור הוועדה המקומית.
השלב האחרון הוא הוצאת התכנית אל הפועל, אשר בסיומה זוכים הדיירים לבניין מחודש ומשודרג והכי חשוב בטוח !!
למה כדאי ליישם תמ"א 38 ?
יישום תכנית תמ"א 38 תל אביב היא כדאית ומומלצת, אשר מעבר לחיזוק המבנה מפני רעידת אדמה זוכים הדיירים להשבחה של הנכס ולעליה ברמה ובאיכות חייהם ללא כל עלות מצדם, כאשר הדבר בא לידי ביטוי ב:
– שיפוץ פנימי וחיצוני של המבנה
– תבחן אפשרות של הוספה של מעליות וחניות פרטיות
– הוספה של חדר ממד בבתי הדיירים
– החלפה של תשתיות במבנה ובדירות
– הרחבה והגדלה של הדירות ועוד.
מה היא העדיפות של פרויקטים לפינוי בינוי על פני תמ"א 38 ?
העדפה לפרויקטים של פינוי בינוי על פני תמ"א 38 נעוצה אפוא בעובדה שבפרויקטים פינוי ובינוי בשונה מתמ"א 38 הבתים והמבנים הישנים נהרסים כליל ובמקומם נבנים בניינים ומבנים חדשים ומודרניים.
מי רשאי ליישם תמ"א בבניין שלו ?
כל דייר המתגורר בבניין ישן שהוקם ללא עמידה בתקנים של רעידת אדמה רשאי ליישם תמ"א 38,
אך רק אם ישנה הסכמה גורפת מצד כל הדיירים בבניין.