העולם משתנה, בין אם זו הכלכלה, הסביבה או נושאים חברתיים, ולכן יש בהחלט מקום לדון על פילנתרופיה אשר מותאמת לחוקים של העולם החדש. קוראים לזה Blended Finance , שיטת מימון חדשה שמתאימה ליוזמות חדשות בעולם המשתנה. יש מי שיגידו שאנחנו צריכים לחשוב על נדבנות בכל תחום, באופן שונה ודרך עיניים מתקדמות יותר.
איך זה עובד?
כאשר מדובר על פילנתרופיה בעידן שלנו Blended Finance נכנסת לתמונה. מדובר למעשה בשיטה חדשנית למימון. שיטה זו עושה שימוש בקרנות פילנתרופיות לאיתור מקורות הון חדשים, יוזמות ממשלתיות או השקעות פרטיות ומתעלים אותן לקידום מטרות חברתיות או סביבתיות. הרעיון הוא לשים בראש סדר העדיפויות את הצרכים של אלה שאינם בהכרח "קרובים לצלחת" ולתת מימון גדול יותר למטרות שהפוקוס עליהן נוטה להיות קטן רוב הזמן. נצלול פנימה על מנת להבין קצת יותר טוב איך השיטה הזאת עובדת.
קודם כל – מה הבעיה?
כל יוזמה בין אם בעולם העסקים או בתחום של פילנתרופיה, מתחילה בזיהוי של בעיה כלשהי. בעיה יכולה להיות מצב סביבתי מורכב או כזה שקיים במספר מדינות בעולם בו זמנית, מוסד חברתי בעל משמעות או כל דבר שיש לו השפעה על העולם – בהיבט החברתי, הרפואי, הסביבתי וכן הלאה. לאחר שזוהתה הבעיה, הפלטפורמה של Blended Finance מגדירה את המטרות ומרכיבי המפתח של אותה הבעיה. ההגדרות האלה הן חשובות משום שהן מאפשרות לראות תמיד את המטרות לנגד העיניים וממקדות את הפעילות בהמשך. יהיו מי שיגידו שאין חשיבות לקביעת מטרות ויעדים ברורים כאשר פילנתרופיה היא העניין, אבל זוהי טעות. כדאי מאוד להביט על ארגונים ללא מטרת רווח כמו עמותות לילדים בסיכון, לאנשים חולי סרטן ועוד בדיוק כפי שמסתכלים על חברות עסקיות. כאשר בוחרים בנקודת מבט זו, יעילות העבודה גוברת.
תכנון ותחקור לאחר ביצוע
עניין נוסף שרווח בקרב ארגונים פילנתרופיים היא פעמים רבות הנושא של בקרה תוך כדי התהליך וסיכום או תחקיר לאחר שהתהליך הסתיים. פרויקטים סביבתיים למשל מסתמכים על פילנתרופיה אך לא בודקים כנדרש האם סכומי הכסף שהתקבלו אכן הובילו למציאת פיתרון לבעיה. יותר מכך, ארגונים שלא נוקטים בגישה של פלטפורמת Blended Finance לרוב לא מצליחים לכמת את הצלחת הפרויקט. כלומר, לא ניתן לדעת מה מידת ההשפעה שהייתה לפעולה הפילנתרופית על הצלחה של הפרויקט או המשכו. כך קורה שסכומי עתק מגיעים לעמותות או ליוזמות נפלאות, אך לא מלווים אליהם כלים עסקיים לבקרה והסקת מסקנות. המשמעות היא שבסופו של דבר ייתכן והפוטנציאל של היוזמה החברתית או הסביבתית לא מומש כראוי, ובסכומי הכסף שנתרמו ניתן היה בהחלט לעשות יותר. הבקרה שהפלטפורמה מאפשרת טובה לשני הצדדים: מצד העמותה או הארגון הם מממשים בצורה מיטבית את הכסף שנתרם להם, והקרן הפילנתרופית רואה שימוש מיטבי בכסף שהשקיעה, מה שיכול להוביל להשקעה של סכומים נוספים בפרויקטים נוספים.