במציאות הכלכלית של העת האחרונה מגלים רבים מקרב הציבור הישראלי שהם לא מצליחים לשמור את הראש מעל המים, מבחינה פיננסית כמובן. האוברדרפט חונק, ההוצאות בכרטיס האשראי לוחצות, ועל חיסכון לעתיד אין בכלל מה לדבר.
אחת הסיבות העיקריות לקריסה הכלכלית של אנשים רבים איננה אבטלה או מזל רע. לרוב הסיבה פשוטה הרבה יותר – חוסר הבנה בדבר היכולת האישית לשלוט בהוצאות החודשיות. מומחים פיננסיים טוענים שמרבית האנשים פשוט אינם מאמינים ביכולתם לנהל את עצמם מבחינה פיננסית וזו פשוט טעות. הוכחה לכך ניתן למצוא במאות ואלפי האנשים והמשפחות שנעזרו במאמן אישי פיננסי, למדו לשלוט בהוצאות באופן יעיל, וכיום מרגישים שהחרב החדה פשוט הוסרה מעל צווארם.
יסודות האימון האישי הפיננסי
כל מאמן פיננסי מבהיר ללקוחותיו, בראש ובראשונה, שהדרך לשינוי מתחילה ברצון לעשות שינוי ובאמונה שזה אפשרי. מי שלא מניח לעצמו ללמוד מהניסיון של אחרים, ומתעקש שהוא לא יכול לתכנן את צעדיו הפיננסיים בצורה טובה יותר – באמת לא יוכל ליהנות משינוי אמיתי.
מלבד האמונה ביכולת להשתנות וביכולת לשלוט בהוצאות באמצעות תכנון ומעקב חודשיים, כלל נוסף של אימון פיננסי יסודי מלמד שכאשר לוקחים הלוואות – יש לעשות זאת בחכמה. הלוואה בסכום ריאלי משמעותה הלוואה שלא מסבכת את אלה שנטלו אותה. את ההחזר החודשי של הלוואה כזאת צריך לרשום בצד של ההוצאות (האישיות או המשפחתיות) בדיוק כמו שמתייחסים להוצאות על מזון, דיור, חשמל, וכן הלאה.
אימון לעומת ייעוץ
אימון אישי פיננסי, לעומת ייעוץ פיננסי, הוא תהליך הרבה יותר ממוקד לקוח. עקב אכילס של רבים מהיועצים הפיננסיים טמון בכך שיש להם עצות טובות למכביר, אבל הם לא עוצרים לרגע כדי לברר האם הלקוח שלהם יוכל לעמוד בהם.
עצות שונות מתאימות לאנשים שונים, בדיוק כפי שדיאטות שונות מתאימות לאנשים שונים. מי שסובל מעודף משקל גם לאחר דיאטה ארוכה – אין זאת אומרת שהוא לא יכול להפחית ממשקלו. יתכן שהוא פשוט צריך דיאטה אחרת, שתתאים לו באופן טוב יותר.
אימון פיננסי למתקדמים
אנשים שפונים לאימון אישי בתחום הפיננסי לומדים תוך כדי תהליך האימון לא רק איזה צעדים עליהם לשנות, אלא גם מה עליהם לשנות בתוך עצמם. נבהיר את העניין באמצעות דוגמא: מר לוי לא מצליח לסגור את החודש. היועץ הפיננסי הסביר לו שהוא פשוט מוציא יותר מידי כסף בקניות אימפולסיביות, ללא תכנון מוקדם. לאחר תקופה שבה מר לוי הצליח לשלוט בעצמו, הוא שב לסורו וההוצאות גדלו.
מאמן פיננסי אליו ניגש מר לוי, שוחח עימו ארוכות וגילה דבר מעניין. רבות מהרכישות של מר לוי היו מתנות לילדיו. הרכישות הללו נועדו לפצות על רגשות אשמה בשל העובדה שהוא עובד הרבה שעות ומרגיש שעליו להשקיע יותר בילדים. מסקנת האימון הובילה אותו לתכנן אחרת את הזמן ולהשאיר זמן איכות לבילוי עם הילדים. באופן זה, לא רק שהילדים נהנו יותר מאביהם, גם הצורך שלו "לפצות" אותם במתנות יקרות פחת.